De Van Tienhovenmolen is gebouwd in 1855 door Jan Meys uit Meerssen. Als enige mergelstenen windmolen ter wereld was dit al in deze tijd een uniek exemplaar. Op een vroege morgen in augustus 1922 is de molen op mysterieuze wijze afgebrand. Er gaan sterkte geruchten rond dat de molen in opdracht van de toenmalige eigenaar Smeets is aangestoken en zo een flinke som verzekeringsgeld opgestreken kon worden. In 1923 was de molen weer gereed. Met voor die tijd een zeer modern drijfwerk van Gietijzer en geklonken molenroeden. Tevens stond er onderin de molen een motor zodat er ook bij windstilte gewerkt kon worden. 

In 1922 werden er in Nederland al veel molens gesloopt. Enkele van deze onderdelen zijn in 1922-1923 verscheept naar Wolfshuis.  Zo komen de wieken en wiekenas uit twee molens nabij Bleijswijk, de kap uit west brabant en het bovenwiel in de kap uit een molen uit Noord-Holland. 

In 1939 is de molen buiten werking gesteld. In die tijd was er niet meer te concurreren met de watermolens en motormaalderijen in de buurt. Vanaf die tijd is de molen hard achteruit gegaan en raakte compleet in verval. Meerdere malen is gepoogd de molen te slopen maar dit is iedere keer tegengehouden. 

In 1956 is de molen gekocht door kunstenaar Kees de Graaf uit Den Helder. Deze kunstenaar wilde de molen ombouwen tot woning en atelier. Echter heeft dit niet lang geduurd want in 1957 verkocht De Graaf de molen aan stichting Het Limburgs landschap. De molen Bleef een woning tot +-1980. Hierna huurde de milieufederatie de molen om de protesten tegen het afgravan van het plateau van Magraten op locatie te kunnen leiden. 

Stichting het Limburgs landschap restaureerde de molen in 1971 en 2001. De meest recente restauratie gebeurde in 2020-2021. Het complete wiekenkruis werd gereviseerd. en in de tussentijd werd de molenromp opgeknapt en voorafgaand is al het houtwerk geschilderd. 

Vanaf 13-12-2021 kan de molen weer draaien en doet dit sindsdien ook weer veelvuldig. 

Wilt u meer informatie over Stichting Het Limburgs landschap of de molen? kijk dan op de onderstaande websites: